Raspresentation

Raspresentation

En tibetansk spaniel är en kul liten hund med en fantastisk historia.

Rasen är bördig från Tibet och har i alla tider varit de tibetanska munkarnas speciella lilla vän. De är kombinerade sällskaps- och varningshundar, på engelska watchdogs. Historiskt sett varnade de när det kom någon på sluttningarna nedanför klostren och varskodde på så sätt munkarna att ”nu kommer det någon”. De är fortfarande mycket vakna och alerta på vad som händer i deras omgivning.

Tibetansk spaniel introducerades i västvärlden som dyrbara presenter från högt uppsatta präster vid Dalai Lamas hov. Rasen etablerades på riktigt först under 1950-talet i England, då som en vacker och käck sällskapshund. De blev kallade spaniels då de kom till England, för man tyckte att de liknade de söta små dvärgspaniels som i alla tider favoriserats som ”damhundar”, för någon spaniel av jakttyp är de absolut inte alls. Rasen är utvecklad i England och räknas som engelsk enligt FCI, den internationella hundorganisationen.

En tibetansk spaniel är en renodlad sällskapshund och den skall få vara med om allt som händer i vardagen.

En tibetansk spaniel är lyhörd, vänlig och lekfull. Den är rörlig och nyfiken och är med på allt kul som kan hända i dess närhet. De kan vara rätt egensinniga och kan titt som tätt visa prov på sin självständighet – gäst från de vida vidderna som den är.

En tibetansk spaniel kan inte låta bli att klättra upp på höga punkter och skåda världen lite grann från ovan. Många tibetanska spaniels kan bara inte låta bli att klättra upp på stubbar, bergknallar eller stenar som den hittar på sina promenader. Inte heller kan de låta bli att kliva upp på stolar, bord eller fönsterkarmar för att kunna kika ut. Den klättrar lätt och elegant, som den självklaraste sak i världen. De är mycket stadiga på sina små pälsklädda fötter, som ibland kan likna mjuka tofflor.

En tibetansk spaniel är en smart hund. De lär sig snart att läsa sin familj och vet direkt när det är dags för det ena eller det andra. De är oftast mycket tydliga i sitt kroppsspråk och visar gärna med rejäla åthävor och ljud när de vill meddela ett eller annat.

Lika tydliga är dessa små vänner från Tibet när någon nalkas ”deras” hus. De är mestadels mycket bra på att meddela att ”nu kommer det någon”. Ingen kommer någonsin objuden till ett hus det bor en tibetansk spaniel i……inte utan att det signaleras tydligt i alla fall…..

En liten tibetansk spaniel skall fostras med mild konsekvens. De avskyr bråk och oväsen. De fungerar väl med andra hundraser och har gärna en egen kompis. Helst då av rasen tibetansk spaniel förståss…De kan vara rörande vänliga mot hundar de känner.

En tibetansk spaniel vill inte vara ensam längre stunder och den vill INTE vara instängd. Hundrasen är mycket äventyrlig och påhittig och den utvecklar inte sina gåvor om den inte får vara med till 100%.

Pälsvården är en bagatell. En rejäl genomborstning någon gång per vecka, bad när den blivit smutsig någon gång emellanåt.

Mycket viktigt är att man sköter klovården noggrant. Och detta redan från det de är små. Sköter man klorna 1 gång varannan vecka blir det inga problem. Börja när valpen är liten!

En tibetansk spaniel kan bli gammal, ofta 14-15 år. Normalt så får man alltså många fina år med denna lilla hundras från världens tak, – en ras med en intressant historia och som har så mycket livskraft i sig.